Marka başvuru işlemleri Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde gerçekleştirilir ve doğru bir başvuru yapılması halinde markanın tescili ile sonuçlanır.

Maalesef Türkiye de marka başvuru ve marka tescil işlemleri yeterince bilinmemektedir. Firma sahipleri genellikle marka oluştururken, tescil boyutunda düşünmemektedir.

Bir çok kişi kendisi için özel veya basit kelimeleri markaları olarak kullanmakta ve marka konusunda üçüncü kişiler ile problem olması halinde marka tesciline yönelmektedirler.

Günümüzde, pandeminin de etkisi ile bir çok şahıs ve şirket online satışa yönelmiştir. Ve çok sayıda online satış platformu bulunmaktadır.

Son zamanlarda en çok yaşanılan problem bu online satış sitelerinde yaşanan marka karmaşasıdır.

Örneğin; A firması X markası ile bir online satış platformunda kendine özgü olan ve aynı zamanda üretimini de yaptığı mont satışını yapıyor. Bir başka firma da (Y firması diyelim) aynı satış platformunda yine aynı marka ile A firmasının montuna benzer ama düşük kalite bir mont satışı gerçekleştiriyor.

Mont alan müşteriler bahsi geçen montu satın alırken, markalar aynı olduğundan aynı ürün olduğunu düşünerek bazen X bazense Y firmasından ürünü satın alıyorlar. Düşük kalite montu alan tüketici hayal kırıklığına uğruyor ve iade talebinde bulunuyor ve olumsuz yorumlar yapıyor.

Bu duruma şahit olan asıl hak sahibi A firması satış platformu yetkililerine bu sıkıntısını dile getiriyor, şikayet ediyor ve sonucunda online satış platformu yetkilileri marka tescil belgesini talep ediyor.. Görüldüğü üzere şikayet noktasına gelene kadar kimsenin aklına marka başvuru tescil belgesi gelmedi.

İşte bu noktada asıl hak sahibi firma marka başvuru işlemini gerçekleştiriyor ve maalesef marka başvurusunda bulunması sorunlarını gidermeye yetmiyor. Çünkü online satış platformu yetkilileri marka başvuru tescil belgesini talep ediyor.

Bu noktada asıl hak sahibi olan A firmasını X markasını tescil etmek için yaklaşık bir 6 aylık süreç bekliyor. Bu 6 aylık süreçte tescil belgesi sunulamadığından diğer firmalar X markası ile online satış yapmaya maalesef devam edebiliyor.

Olması gereken sıralama ve süreç ise, bir firma veya şahıs ticarete adım atmaya karar verdiği an, marka belirlenirken, aynı zamanda tescil koşullarını da sağlayan bir markanın belirlenmesi ve tescile uygunluğu tespit edilen markanın hemen marka başvuru işleminin gerçekleştirilmesi.

Birçok firma tescil sürecinin 6 aylık bir süre içerisinde tamamlandığını duyduklarında süre çok uzun gelmektedir. Ama unutulmamalıdır ki, marka başvurusu başvurulduğu an itibari ile sahibine öncelik hakkı vermektedir.

Zaten olması gerektiği şekilde ilerleyen bir süreç de yani markanın bulunması akabinde marka araştırmasının yapılması ve tescile uygunluğuna karar verilen markanın başvurusunun gerçekleştirilmesi, uzman kararı ve sonrasında 2 aylık resmi marka bülteninde ilanı ve tescil kararının çıkması, yaklaşık olarak 6 aylık bir süreç anlamına gelecektir.

Ve aynı zamanda marka başvuru tarihi itibari ile ticari faaliyete başlanması, piyasada bir ticari bilinirlik ve fark yaratılması devamında taklitleri de beraberinde getirecektir. Taklitlerden rahatsızlık duyulması ve çözüm aranması noktasında marka başvurusu tescil edilmiş olacak ve tescil belgesi firmanın eline geçecektir.

İşte bu noktada marka tescilini sağlamış olan marka sahibi, rakiplerine karşı markasını koruma konusunda bir sorun yaşamayacaktır.

Kabul etmek gerekir ki, marka korumasını sağlamak için, marka başvurusunda bulunmak, marka tescilini sağlamak maalesef yeterli gelmemektedir.

Ticari faaliyetine devam eden marka başvuru sahibi, ürün üretiyor olsun, satış yapıyor olsun veyahut hizmet sunuyor olsun, sektöründe başarısı yayıldıkça, kazançlar sağladıkça, her zaman için rakipleri tarafından taklit edilecektir.

Kimi zaman markası taklit edilecektir, kimi zaman ürünü.

İşte bu noktada tescil, asıl hak sahibine markasını, tasarımını, patentini koruma hakkı sağlar ve tescil belgesi rakipleri için caydırıcı olur.

Marka koruma da bir diğer unsur ise, markaların ön kabulünden sonra gerçekleşen 2 aylık ilan sürecidir. Yayınlanan her resmi marka bülteninde, tescili tamamlanan markaların benzerlik araştırmaları yapılmalı ve aynı veya benzer sektörde aynı veya benzer markalar ilana çıkması halinde markanın ilanına itiraz etmek koşulu ile reddi sağlanmalıdır.

marka başvuru

Gordion Patent olarak, marka araştırma ve uygunluk tespitinden başlamak üzere, marka başvuru işleminin gerçekleştirilmesi, süreç takibi, gerekirse itiraz ve karşı görüş yazılması ve tescilin nihayetlenmesi, tescili gerçekleşen markaların her 15 günde bir yayınlanan bültenlerde benzerlik takibinin yapılması ve benzer marka tespit edilmesi halinde marka başvuru sahibinin onayı ile itiraz işlemlerinin gerçekleştirilmesi, marka yenileme ve yurtdışı tescil işlemlerine kadar tüm işlemler konusunda danışmanlık hizmeti sağlamaktayız.

Detaylı bilgi için lütfen firmamız ile irtibata geçiniz.

Bilgi verebilmemiz için sizi aramamızı ister misiniz?

Size ulaşabileceğimiz iletişim bilgilerinizi paylaşın, patent ve marka tescili hakkında tüm sorularınızı cevaplamak için arayalım.

Gordion Patent'e hoşgeldiniz.