Yurtdışı marka tescili, bir markanın menşei ülkesi dışında ki ülkelerde de korunması için yapılan bir işlemdir. Yurtdışı marka tescili için 4 farklı yöntem bulunmaktadır.

1. Ulusal marka tescili: Markanın ilgili ülkenin marka ve patent kurumuna doğrudan başvuru yapılmasıdır. Bu yöntemde her ülke için ayrı ayrı başvuru yapılması gerekmektedir.

2. Uluslararası marka tescili (Madrid Protokolü Sistemi): Markanın tek bir başvuru ile birden fazla ülkede tescil edilmesini sağlayan bir sistemdir. Bu yöntemde tek bir ücret ödenir ve tek bir dilde başvuru formu doldurulur. Başvuru, başvurusu yapılan ülkelerin temsilciliklerine gönderilerek, ayrı ayrı değerlendirilir.

3. Topluluk marka tescili sistemi: Markanın Avrupa Birliği ülkelerinde tek bir başvuru ile tescil edilmesini sağlayan bir sistemdir. Bu yöntemde tek bir ücret ödenir ve tek bir dilde form doldurulur. Dezavantajı, topluluğa üye ülkelerden birinde markanın red olması halinde, başvuru ülkelerin tamamında red kararı alır.

4. Bölgesel marka tescili: Markanın belirli bir bölgedeki ülkelerde tek bir başvuru ile tescil edilmesini sağlayan bir sistemdir. Örneğin, Benelüks Ülkeleri Ofisi (BOIP) veya Afrika Fikri Mülkiyet Örgütü (OAPI) veya gibi.

Yurtdışı marka tescil başvurusu için hangi yöntemin uygun olduğuna karar vermek için markanın hangi ülke veya bölgelerde korunması istendiği, başvuru sürecinin ne kadar sürmesi gerektiği, başvuru maliyetinin ne kadar olacağı gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.

Yurtdışı marka tescil işlemleri ile ilgili sorularınız için iletişim formunu doldurabilir ya da detaylı bilgi için firmamız ile irtibat kurabilirsiniz.

Gordion Patent'e hoşgeldiniz.