Barkod Başvurunuzu Yapalım!

Barkod, çeşitli boyutlarda dik çizgiler ve boşluk bölmelerinden oluşan ve girilen bilginin direkt aktarılmasını sağlayan bir yöntemdir. Barkod bilgisi olarak ürüne ait stok kod numarası, seri numarası, personel kodlaması gibi bilgiler girilebilir.

Barkodun kendine ait bir terminolojisi ve kuralları bulunmaktadır. Barkodlar 0 ve 9 arasındaki rakamlar, alfabedeki karakterleri ve diğer karakterleri de içerebilirler. Şu an dünyada kullanılan birçok barkod alfabesi çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları sadece rakamları kullanırken, harf veya sembolleri de kullanan sistemler veya her ikisini de beraber kullanan sistemler de mevcuttur.

Uluslararası kullanılan sistemlerden EAN sistemi Türkiye’nin de kullandığı dahil olduğu bir sistemdir. Market ve mağazalarda kullanılmaktadır bunun yanı sıra ISBN ve ISSN numaralarında da kullanılmaya başlanacaktır.
13 karakterden oluşan il 3 rakam ülke kodunu gösterir mesela Türkiye’nin Barkod Numarası 869’ dur. Ülke numarasından sonraki 4 rakam bölümü ise firmaya atanan numaradır. Firma kodundan sonra ise 5 karakter ise ürüne ait numarayı ifade etmektedir.

Dördüncü ve son kısım ise kontrol kodu dur. Kontrol kodu belirlenmiş bir formülasyon ile hesaplanan kontrol numarasıdır.

Barkod numarası alabilmek için şahıs veya tüzel kişilik aşağıdaki evraklar gereklidir.
•    Başvuru Formu
•    Taahhütname (firma yetkili tarafından imzalanarak, noterden onaylatılmalı)
•    En son mali yıla ait gelir tablosu (muhasebe ya da mali müşavir onaylı olması gerekir)
•    Firma yeni kurulmuş ise ticaret sicil gazetesi
•    Firmanın kayıtlı olduğu ticaret sanayi odası kayıt belgesi

Barkod 1 yıl süre ile tahsis edilir. Bir yılın sonunda harç bedeli yatırılarak süre uzatılmaktadır.

Gordion Patent'e hoşgeldiniz.