29 Kas

Markanın ürün, servis ve hizmetlerine dair tanıtım, satış ve pazarlama gibi tüm faaliyetlerin sadece marka tarafından yapılmasını sağlayan, hak sahibi olmayan üçüncü taraflar tarafından kullanımını yasaklayarak markayı koruma altına alan bir sistemdir. Marka tescili bir ticari faaliyetin en hayati dayanağıdır. Kişilerin kimlik kayıtları gibi markalar da onları diğer ticari girişimlerden ayırt etmemizi sağlayan kimlik belgeleridir. Aynı alanda faaliyet yürüten iki firmayı birbirinden ayırt edebilmek için kullanacağımız yegane araç firmaların markalarıdır.

Firmalar tüm birikimini markaları üzerinden sağlarlar. Örneğin faaliyeti yıllara uzanan bir firma ani, zamansız ve planlamasız bir isim değişikliği ile başladığı noktaya dönebilir. Bu nedenle marka tescili önemli ve özen gösterilmesi gereken aynı zamanda konusunda uzman olan bir ekiple yürütülmesi uygun olan bir süreçtir. Marka tescili ile girişimciler ticari faaliyetini güvence altına almış olur. Bu sayede artık başkalarının kendisine karşı marka hakkına tecavüz iddiası ihtimalini ortadan kaldırmış olurlar.

Bunların yanında markanın güven yaratma ve görünür olma konusunda da rakiplerine oranla önde olması gerektiğini hatırlatmak lazım. Tüketici tescilli bir marka taşıyan bir ürün ya da hizmetle karşılaştığında kimle muhatap olduğunu bilir. Dolayısıyla bir sorun yaşadığında ulaşacağı bir muhatap olduğunu bilmenin rahatlığı ile satın alma işlemini yapar. Markasız ya da sahipsiz markalı bir ürün ise en fazla tek seferlik tüketim fırsatı yaratacaktır. Anonim bir üründen şikayet etme imkanı da yoktur. Öte yandan memnun kaldığımız markası olmayan ürünü bir daha temin etme imkanı da meçhuldür.

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

Marka Tescili Başvurusunu Ne zaman Yapalım?

Bir marka tescili için en ideal zaman markayı kullanmaya başlamadan önceki zamandır. Başvuru sahipleri her marka başvurusunu tescille sonuçlandıramıyor.. Gordion Patent olarak güvenilir ve alanında uzman ekibimizle çalışmadan işinizin çok da kolay olmayacağını vurgulamak isterim. Başvuru sayılarının son yıllarda arttığını görüyoruz. Bu durum başvuru sayısını arttırsa da tescil sayısını düşürüyor.

Son yıllarda marka tescili başvurularının tescil ile tamamlanmama oranı neredeyse yarıya yakındır. Tescil başvurusu yaptığınız marka reddedildiği zaman sadece zamanınızı değil aynı zamanda başvuru harcını, tabela, ambalaj, reklam, tanıtım, vs. gibi masraflar da yaptıysanız başvuru sahibinin uğradığı zarar katlanarak artmaktadır. Tescili tamamladığını zannederek işine devam eden kişilerin durumu da ayrı bir sorun elbette. Çünkü tescil gelme süresince kurulan hayaller ve yapılan anlaşmalar da ciddi kayıplara ve itibar zedelenmesine sebep olabilir.

Marka tescil başvurusu eğer mümkünse o marka ile ilgili ticari faaliyet başlamadan önce tamamlanmalıdır. Bu yolla belki ticaretimize zarar verecek olan markayı baştan tespit etmiş oluruz. Dolayısıyla başka zararlardan da kendimizi koruma şansımız olur.

Marka Tescili Başvurusunu Ne zaman Yapmayalım?

Ne zaman kullanılacağı ya da kullanılıp kullanılmayacağı belli olmayan marka için tescil başvurusu yapmak da riskli olabilir. 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 9. Maddesinde

“Markanın kullanılması

Madde 9- (1) Tescil tarihinden itibaren beş yıl içinde haklı bir sebep olmadan tescil

edildiği mal veya hizmetler bakımından marka sahibi tarafından Türkiye’de ciddi biçimde

kullanılmayan ya da kullanımına beş yıl kesintisiz ara verilen markanın iptaline karar verilir.”

denir. Firmalar herhangi bir zamanda ihtiyaç olursa kullanmak üzere markaları tescil edebiliyorlar. Çalışma hayatında bu yöntem büyük kolaylık yaratabilmektedir ama marka tescil edilmiş ve üzerinden beş yıldan fazla zaman geçmişse mahkeme yoluyla markanın iptali istenebilir.

Marka Tescili Nasıl İptal Edilir?

Bunun yanında 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu Türk Patent ve Marka Kurumuna da markaların kullanmama sebebiyle iptali için yetki vermiş bulunmaktadır. Markaların iptal yetkisinin Türk Patent Kurumuna verilmiş olması radikal bir karar olduğundan yasada bu yetkinin yedi(7) yıl erteleme ile yürürlüğe gireceği ilan edilmiştir. 10 Ocak 2024 tarihinden itibaren markaların kullanmama sebebiyle kısmen ya da tamamen iptali için mahkemeye gitmek gerekmeyecek Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurmak yeterli olacaktır.

Depolama maksadıyla marka tescili yapanlar için bu durum göz önünde bulundurulmalı belirsiz vadelerde belki kullanılacak markalar için başvuru yapmak konusu dikkatle değerlendirilmelidir.

Marka tescili konusunda daha detaylı bilgiler için sizi Gordion Patent’e kahve içmeye ve güçlerimizi birleştirmeye davet ediyoruz..

Marka Tescili Nasıl Yapılır?

 Gerekli marka ismi ve sınıflarıyla marka araştırması yapılır, Türk Patent ve Marka Kurumunca yapılan araştırma neticesinde marka, 2 ay kadar ilanda kalmaktadır. Bu süre boyunca herhangi bir itiraz olmaması durumunda işlemlere devam edilir ve bütün sürecin tamamlanarak markanın tescil edilmesi yaklaşık 5-6 ay sürmektedir.

Marka ve Logo Tescili Nasıl Yapılır?

Logo tescili de marka tescili ile aynı süreçlerden geçmektedir. Yapılması gereken ekstra bir başvuru bulunmamaktadır. Sadece marka tescil başvurusu sırasında logonun da belirtilmesi gerekmektedir.

Marka Tescili Devredilebilir mi?

Marka tescil edildikten sonra bir statü sahibi olur ve 10 yıl boyunca koruma altına alınmaktadır. Bir statü kazanması nedeniyle de hukuki olarak alınıp, satılabilir veya devredilebilir. Marka tescili sayfamız üzerinden devir hizmetine başvurarak markanızı başka bir kişi veya şirkete devredebilirsiniz.

Bir cevap yazın

Gordion Patent'e hoşgeldiniz.