21 Ara

Yine yeni bir yazıyla Gordion Patent farkıyla sizlerleyiz.

Patent nedir öncelikle biraz bu konuya değinmek istiyorum.

Teknik buluşlar veya gelişmelerin detaylarını kamu ile paylaşma karşılığında icadı yapanın elde ettiği ve icad edenin bu sayede 20 yıla kadar tekel hakkı kazandığı tescil işlemine patent denilmektedir.

Patent hakkı elde etmek için buluşumuzun 3 özellik taşıması gerekir.

1- Yenilik

Bir buluşun bugüne kadar Türkiye’de hiç kullanılmamış ya da üretilmemiş ya da alınıp satılmamış olması onu yeni yapmaz. Tamamen  o zamana kadar dünyanın hiç bir yerinde hiç bir şekilde bilinmemiş bulunmamış olması gerekir. 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’nda bu konu ile ilgili olarak:

“… (1) Tekniğin bilinen durumuna dâhil olmayan buluşun yeni olduğu kabul edilir.

(2) Tekniğin bilinen durumu, başvuru tarihinden önce dünyanın herhangi bir yerinde, yazılı veya sözlü tanıtım yoluyla ortaya konulmuş veya kullanım ya da başka herhangi bir biçimde açıklanmış olan toplumca erişilebilir her şeyi kapsar…”

açıklaması yer alır. Yenilikle ilgili olarak 12 aylık bir süre kabul edilir. Buluşçu buluşunu kamuya sunduktan sonra 12 ay içinde patent başvurusu yaparsa kendisi tarafından yapılan açıklamalar yeniliği bozmaz ancak bu zaman içinde gelecek yeni fikirler risk faktörü sayılmaktadır.

Açıklanan bilgi genelleşmiş ve bilginin kontrol dışında çoklu paylaşımları söz konusu olmuşsa ve buluşçu bu açıklamanın kendisine dayandığını ve kontrolü dışında ya da izni olmaksızın yapıldığını ispat edemezse yenilik ortadan kalkmış kabul edilebilir. Bu sebeple bir buluş yapan kişinin zaman kaybetmeden başvuru yapması doğru olacaktır.

2- Buluş Basamağı

Buluş basamağı bir diğer ifadesiyle “tekniğin bilinen durumunun aşılması” olarak da adlandırılır. Buluşçunun buluşu gerçekleştirmesinden önceki duruma tekniğin bilinen durumu denir.

Bazı patent başvurularında buluşun yeni olduğu ama buluş basamağı içermediği durumları ile karşılaşılabilinir.

Burada genellikle karşılaşılan durum birden fazla özellik içeren buluştaki (örnek: a+b+c) bir ya da daha fazla özelliğin bir açıklamada kalan özelliklerin ise başka bir açıklamada yer alması durumudur (örnek: a+b bir patentte ve c başka bir patentte açıklanmış olabilir)

Buluşta açıkladığımız bilgi parçalar halinde o sektöre ait bilgi havuzunda (patentler, makaleler, genel mesleki bilgi…) bulunuyorsa buluş basamağı olmadığını kabul ederiz.

Bunun dışında buluş ek bilgi olarak gündelik hayatta kullanılan bir uygulamayı öneriyorsa yine buluş basamağı olmadığı kabul edilir. Bu durum en sık olarak bilgisayar tabanlı buluşlar patent konusu edildiği zaman görülür. Gündelik olarak zaten yapılmakta olan bir şeyi (örnek: taksi durağını arayıp taksi çağırmak) internet ve/veya bilgisayar kullanarak yaptığımız zaman burada da patent tescili zorlaşır. Çünkü telefonla yapılan bir şeyin bilgisayar kullanılarak da yapılabileceği gündelik bir bilgidir. Gordion Patent olarak titizlikle konuyu araştırır gerekli maddelerle birlikte en son haline uyarlanmış şekilde revize edilmesini ve kabul görmesini sağlarız.

3- Sanayiye Uygulanabilirlik

Patent başvurularında en az sorun üreten patent kriteri, Sanayiye Uygulanabilirlik basamağıdır. Bir ürün aynı şekilde üretilebiliyor ya da bir usul aynısıyla tekrar eder şekilde uygulanabiliyorsa sanayiye uygulanabilirlik basamağı doğrulanmış demektir.

Sanayiye uygulanabilirlik kriterinin sağlanamadığı durumlara genellikle imkansız buluşlarda rastlanır. Bir buluş temel bilimlerin temel kurallarına aykırı ise (mesela enerjinin korunumu kanunu) sanayiye de uygulanamaz olarak görülür.

Patent başvuru işlemleri ile ilgili sorularınız için iletişim formunu doldurabilir ya da daha detaylı bilgi için ofisimizle irtibat kurabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Gordion Patent'e hoşgeldiniz.