05 Ağu

Marka tescili, faaliyet alanlarının yer aldığı 45 sınıflı Mal – Hizmet Sınıflandırma (Nice Sınıflandırma) listesine göre belirlenen sınıflar kapsamında gerçekleştirilir.

Tescili sağlanan marka, tescil edildiği sınıf kapsamında, marka sahibine üçüncü kişi ve firmaların markayı kullanmasını ve tescil etmesini engelleme hakkını sağlamaktadır.

Marka tescili, marka başvuru sahibine marka kullanım hakkı kazandırmakla birlikte, haksız kullanım, markadan doğan haklarına tecavüz ve benzeri her türlü hak hırsızlığına karşı yaptırımda bulunma, dava açma hakkı vermektedir.

Ticari hayata atılan bir kişi veya firma ilk olarak marka oluşturmaya çalışmaktadır. Nitekim, doğru bir yol izlendiğinde de bu o kadar kolay bir şey değildir. Ülkemizde yılda ortalama 200.000 civarı sadece marka başvurusu yapılmaktadır ve bu da beraberinde özgün marka bulmayı hayli zorlaştırmaktadır.

Ama ticari hayata atılan bir kişi veya firma aklına gelen ilk markayı tabelasına astıysa ve marka tescili konusunda bir araştırma içerisine girmediyse, devamında çeşitli sorunlar kendisini beklemektedir.

İlk ön görülen sorun; aynı sektörde markayı tescil etmiş bir firma bu kullanımı fark ederse, ki artık internet, sosyal medya mecraları en kısa sürede bu fark edilmeyi sağlayacaktır. Müdahale de bulunacak ve marka kullanımına son vermesini isteyecektir. Ki bu talepler arasında en masumudur. Esas marka sahibinin, dava açma koşulu ile haksız kullanım sonucu elde edilen geliri firmadan, geçmişe yönelik kazançlarını tanzim etme hakkı bulunmaktadır.

Bir diğer sorun ise, marka tescil araştırması yapmadan direk kullanmaya başlayan firma, bir gün “markamı tescil edeyim” dediğinde ve marka tescili için araştırma yapıldığında aylardır belki de yıllardır kullandığı ve yatırım yaptığı markasının başkası adına tescilli olduğunu fark etmesidir.

Bu durumda firmalar genellikle markayı komple değiştirmeyi göze alamamak da ve “bir takım değişiklikler yapayım, bir kelime ekleyim o şekilde markayı tescil edeyim, kullanırken ekleme veya değişiklik yapmam, her zaman kullandığım gibi kullanmaya devam ederim” gibi düşüncelere kapılmaktadır.

Bu düşünce ve yapılan işlemlerde maalesef usule uygun değildir.

Öncelikle varlığından haberdar olunan markaya rağmen bir benzerini türetmek, asıl marka sahibine haksızlıktır. Bir diğer husus ise, marka, tescil edildiği şekilde kullanılmalıdır. Tescili sağlamak sadece yeterli değildir. Usulüne uygun ve tescil edildiği kapsamda kullanılıyor olması gerekmektedir.

Bazen şu soru ile de karşılaşılmaktadır. Satış hizmetleri konusunda markasını kullanan X firması, satış hizmetlerinde markanın tescilli olduğu bilgisini aldığında, “boşta bir sınıfta markayı alalım o halde” şeklinde öneri sunmaktadır. Boşta kalan 44 sınıfın tamamında markayı alsa dahi kullanım 35. Sınıfta devam edecekse zaten usule uygun bir çalışma olmamakla birlikte, markanın 35. Sınıfta tescilini sağlamış esas hak sahibi bu kullanımı fark ederse, o noktada yine yaptırımda bulunabilir.

Yani amaç sadece doğru veya yanlış bir tescil alayım da tescil belgesini duvara asayım olmamalı.

Nasıl ki bir ev alırken tapusunu almak ilk düşündüğümüz şey oluyorsa, bir marka kullanırken de markanın tapusu olan tescilini sağlamak ilk işimiz olmalı. Aksi takdirde kendimize ait olmayan bir isme aylarca belki yıllarca yatırım yapıp, sonunda tüm bu isim hakkından vazgeçmek zorunda kalabiliriz. İşte bu, ticari itibara en büyük zarar veren sondur.

Markanızı korumanın ve marka değerini artırmanın kuşkusuz ki en önemli adımlarından biri marka tescilidir. Bu sebeple ticari faaliyetlerinize başlamadan önce ilk olarak marka tescili için başvuruda bulunmak birinci işiniz olmalıdır. Geç kalmadan ve maddi kayıplar yaşamadan önce tescilsiz kullandığınız bir marka varsa bunu en hızlı şekilde tescil ettirmeniz en doğru yol olacaktır.

Marka tescili, başvuru tarihi itibari ile 10 yıl geçerlidir ve her 10 yıl da bir Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde, marka yenileme işleminin yapılması gerekmektedir.

Marka tescili, Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde 10 Ocak 2017 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında gerçekleştirilmektedir.

Bizler de Gordion Patent olarak Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yetkilendirilmiş Marka Vekilleri ile sizlere marka oluşturulması sürecinden başlamak üzere, marka araştırma, marka başvurusu, marka tescili, markanın benzerlerinden korunması, marka itiraz, marka karşı görüş ve marka yenileme işlemlerine kadar her aşama da danışmanlık hizmeti sunmaktayız. Bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

Gordion Patent'e hoşgeldiniz.