04 Tem

Marka tescili, bir hizmetin veya bir ürünün geliştirilmesi aşamasından itibaren gerçekleştirilmesi gereken bir işlemdir.

Marka tescili, işletmeleri/şahısları taklit ve haksız rekabete karşı koruyarak dürüst bir ticari faaliyet gerçekleştirmelerini ve rakiplerinden her zaman bir adım önde olmalarını sağlar.

Bugün ticari anlamda bir ürün üretip satacağımızda veya al sat yapacağımızda, hatta bir hizmet sunmamız söz konusu olduğunda ilk düşündüğümüz şey bu iş kolunu sunarken, kullanacağımız markamızın ne olacağıdır.

Aslında yapılan her iş, sunulan her hizmet oluşturulan marka ile anılmaktadır. Oluşturulan marka devamında reklamlar, tanıtımlar, hatta basılı reklam görselleri ile desteklenmekte ve büyütülmektedir.

Hatta gün gelip “haydi bu işlere ara verelim” veya “bu kadar çalışmak yeterli” denildiğinde; şirket devri, elde kalan ürünlerin satışı ve markanın değeri büyük önem sağlamaktadır.

Tescilli bir markanın tüm hakları marka sahibine aittir ve izin vermediği sürece üçüncü kişiler kullanamaz. Marka sahibi isterse markayı devredebilir, lisans verebilir, teminat gösterebilir, rehin edebilir ve marka üzerinde hukuki haklarını kullanabilir.

Marka Tescil

Hızla büyüyen firmalar, markalarına yatırım yaptığının bilincindedir ve marka geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmaktadır. Hatta marka değerlendirmesi diye bir kavram oluşmuştur ve firmaların marka değerinin belirlenmesi çeşitli veriler ile sağlanabilmektedir.

Marka tescilinin devri, lisans verilmesi, satışı konularında marka değeri büyük önem taşımaktadır.

Marka tescili, işte tüm bu önemli verileri firmanız veya şahsınız adına koruma altına almaktadır. Koruma altına alınmış bir marka, tescil edildiği sektörde 3. Kişiler ve firmalar adına tescil edilmemesini sağlamakla birlikte, 3. Kişiler/ firmalar adına izinsiz kullanılması halinde kanuni çeşitli yaptırımlar ile kullanımının önüne geçilmesinin yanı sıra geçmişe yönelik tazminat talebinde de bulunulmaktadır.

Bugün iş kuran bir kişi markasını belirlemesi akabinde hemen faaliyete geçmektedir. “Biraz kar elde edeyim, sonra marka tescili ile ilgilenirim” gibi yanlış bir öncelik sıralaması maalesef söz konusudur. Aylar geçip marka tescilini düşündüğü aşamada, marka araştırma yapıldığında markasının sektöründe tescilli olduğu ve kendi adına marka tescilini sağlayamayacağı gerçeği ile yüz yüze gelmektedir. Bu noktada markasını almak için çeşitli yöntemler geliştirmeye çalışılmakta veya iş marka tescili için, marka değiştirmeye kadar gitmektedir.

Türkiye de Türk Patent ve Marka Kurumuna yılda ortalama 200.000 civarı sadece marka tescil başvuru işlemi yapılmaktadır. Bu kadar işlem yapılması da pek tabi ki marka bulmanın her geçen gün daha da güçleşmesine sebep olmaktadır.

Ticari hayata atılmayı planlayan kişiler/firmalar, öncelikli olarak belirledikleri markanın sektöründe tescilli olup olmadığının kontrolünü sağlamalıdır. Söz konusu marka araştırma işlemi Türk Patent ve Marka Kurumu (TPMK) web sayfasında Marka Araştırma kısmında yapılabilmektedir. Ancak TPMK sayfasında yapılan araştırma birebirde olan sonuçları sunmaktadır. Örneğin; milenyum markasını araştırmak isteyen bir kişi, markaya milenyum olarak bakacaktır ve birebirde milenyum kelimesi sonuçlarını elde edecektir. Okunuşu aynı olan millenium, milen-yum, mil’enyum gibi sonuçları TPMK sayfası dökmeyecektir. Ve bu sonuçlar ışığında yapılan araştırma ve başvurusu yapılan marka tescili süreci olumsuz sonuçlanabilecektir.

Gordion Patent olarak, marka tescili konusunda detaylı bir araştırma süreci yönetiyor ve TPMK sayfası yanı sıra, aylık ücret ödeme sonucunda edindiğimiz çeşitli araştırma sayfaları da kullanmaktayız. Yapmış olduğumuz marka araştırma sonucunda, ses benzerliği olan markaların dökümüne de ulaşmak da ve firmalarımızı bilgilendirirken, her türlü riski gözler önüne sermekteyiz.

Marka tescil başvurusu, herhangi bir itiraz sürecine dahil olmadığında ortalama 4-6 ay da sonuçlanan bir işlemdir. Marka araştırma işleminin gerekli şekilde yapılmaması halinde, ortalama 4-5 ay kadar sonra alınan bir red kararı, müvekkillerin başvuru ücretinin kaybının yanı sıra telafisi olmayan 4-5 aylık bir zamanında kaybına sebep olmaktadır.

Bundan dolayı marka tescili planlanan markanın, sektör belirlemesinin eksiksiz yapılması ve detaylı bir marka araştırmanın gerçekleştirilmesi sürecin sorunsuz ilerlemesi için gereklidir.

Tescil aynı zaman da uluslararası pazarda faaliyet gösterilmesi için gereklidir.

Marka tescili, sadece başvurusunda bulunulan ülke içerisinde koruma sağlar. Özellikle ihracat yapan firmaların, markalarını ihracat yaptıkları ülkelerde de tescil ettirmeleri gerekmektedir. Aksi taktirde; o ülkeler ile yapmak istedikleri ticaret konusunda sorunlar ile karşılaşılabilir ve yasal yaptırımlar ile karşılaşılabilir. 

Yurtiçi ve yurtdışı marka araştırma ve marka tescil işlemleri konularında firmamız ile irtibata geçebilirsiniz.

Bir cevap yazın

Gordion Patent'e hoşgeldiniz.